svētdiena, 2020. gada 16. augusts

Kā "Svītrainajā reisā"

Daudzi noteikti atceras padomju laiku filmu "Svītrainais reiss", kur kuģī veda tīģerus. Man neviļus zināmas asociācijas radās, vērojot kādu Kolorado vaboli (Leptinotarsa decimlineata) Jersikas ezerā uz ūdensrožu lapām. Meklējot ūdensrožu zaigvaboles, kas dzīvo uz ūdensrožu lapām, metrus desmit no krasta es pamanīju kādu ļoti aktīvu Kolorado vaboli. Tā ātri pārvietojās pa ūdensrožu lapām. Interesanti, ko kartupeļu lapgrauzis darīja uz ūdensrožu platajām lapām, kas nedz smaržo, nedz garšo pēc kartupeļu lakstiem? 

Sākumā vabole ļoti meistarīgi kāpa no lapas uz lapu. Kā īsts špagatists tā pārvarēja lielākus un mazākus attālumus starp lapām, nesamērcējot kājas. Taču drīz vien nonāca līdz vietai, kur attālums starp ūdensrožu lapām bija centimetri divdesmit. Jūs domājat, ka vabole apstājās vai devās atpakaļ? Nē! Vabole pati iekāpa ezera ūdenī un, vicinot kājas pa ūdens virsmu, virzījās līdz nākamajai ūdensrozei. To sasniegusi, vabole izrāpās uz lapas, nedaudz pastāvēja, pasildoties saulē, un atkal devās pāri blīvi saaugušajām ūdensrozes lapām uz priekšu līdz pretējai malai. Nonākusi pie ūdens, kādu laiku vabole pastaigāja šurpu-turpu, tad pagāja nedaudz sānis un atkal brīvprātīgi pati iekāpa ezera ūdenī, lai peldētu līdz nākamajai ūdensrozei. Šī bija tālāk, kāda pusmetra attālumā. Vabole tikpat aktīvi airējās līdz nākamajam augam. Pārvarējusi divas trešdaļas, uz laiku vabole pārstāja airēt. Man likās, ka viss, nākamo augu nesasniegs. Bet nekā. Nedaudz atpūtusies, tā turpināja peldēt. Sasniegusi ūdensrozi, tā uzrāpās uz lapas un šoreiz ilgi pūtās. Tad nedaudz pastaigāja pa lapu un apstājās. Laikam bija izpildījusi tās dienas paredzēto maršrutu.

Vairāk nekā 35 gadus es pētu vaboles, taču kaut ko tamlīdzīgu agrāk nebiju redzējis. Parasti, ja lapgrauzis iekrīt ūdenī, tas visai drīz aiziet bojā. Turklāt to kājas nav piemērotas peldēšanai. Kas zina, varbūt Kolorado vabole kā svešzemju suga šīs prasmes ir izmantojusi, lai ātrāk apgūtu jaunas vietas? Vērojot, kā svītrainais radījums peldēja pa Jersikas ezeru, tik tiešām man prātā ienāca sižets no filmas "Svītrainais reiss", kad tīģeri, izmukuši no krātiņiem, no kuģa peldēja līdz krastam... Daba nebeidz pārsteigt! Vajag tikai biežāk to vērot!


Kolorado vabole ātrā solī pārvietojās pa ūdensrožu lapām


Tā mierīgi kāpa no lapas uz lapu, nesaslapinot kājas


Līdz nākamajai ūdensrozei kāds pusmetrs. Laiks brist ūdenī un peldēt...


Lapgrauzis visai raiti peldēja pa ūdens virsmu no lapas uz lapu


...turklāt, to darīja pilnīgi labprātīgi







Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru