sestdiena, 2020. gada 15. augusts

Gaileņu mērce

Par saviem piedzīvojumiem Filipīnās esmu stāstījis daudz. Taču ne tikai mēs braucam uz Filipīnām. Mūsu kolēģi no Mindanao Universitātes Filipīnās tikpat bieži brauc ekspedīcijās pie mums uz Latviju, kur mēs kopīgi pētām ziemeļu vaboļu daudzveidību. Eiropas Savienības programma ERASMUS+ reālā darbībā, kas ļauj savienot Daugavpils Universitāti Latvijā ar Mindanao Universitāti Filipīnās, neskatoties uz 10 000 kilometru attālumu. Filipīnieši pie mums Latvijā mācās jaunas vaboļu pētīšanas metodes, veic pētījumus mūsu vaboļu kolekcijā, kas ir krietni lielāka par viņu kolekciju un, protams, apgūst kaut ko no mūsu latviskās dzīvesziņas. 

Ja Jums vajadzētu izdomāt interesantu ēdienu, ko Filipīniešu kolēģi nekad nav ēduši, ko Jūs piedāvātu no mūsu ēdienu klāsta? Domāju, ka neuzminējāt to, ko es toreiz nolēmu pagatavot Ilgās. Ja jau esam dabā, tad ēdienam jānāk no dabas. Es nolēmu kolēģus pārsteigt ar pietiekami latvisko gaileņu mērci. Turklāt iemācot kolēģiem mežā atrast, atpazīt, savākt un notīrīt gailenes.

Sēņošana mums izvērtās par īstu vaboļpētnieku aktivitāti. Vajadzēja tikai redzēt, ar kādu aktivitāti sēņoja filipīnieši. Sākumā katrs nesa man rādīt, vai ir savākuši pareizo gaileni, jo ir taču arī neīstās gailenes! Pēc zināma laika viņi saprata, kas ir kas. Ar īstiem prieka un gandarījuma saucieniem viņi informēja viens otru par atrastajām arvien lielākām un arvien skaistākām gailenēm. Un Ilgu mežos gaileņu bija ļoti daudz.

Pēc salasīšanas gailenes manā uzraudzībā kopīgi tīrījām, sagriezām un cepām. Salds krējums mērcei arī bija speciāli pataupīts ledusskapī. Mērce toreiz sanāca izcili garšīga. Un kā gan citādāk? Tikko salasītas, svaigas gailenes. Turklāt - pašu lasītas. Uzvārījām arī svaigos kartupeļus. Un nu, kā teiktu Mārtiņš Rītiņš, kurš Ilgās gan vēl nav pabijis - kas var būt labāks par šo?! Mārtiņš, iespējams, pagatavotu citādāku gaileņu mērci, kas tālajos viesos neviestu šaubas, bet manējo filipīniešu kolēģi sākotnēji ēdienu uztvēra ar zināmu piesardzību. Nepazīstamas meža sēnes ar krējumu... Vai tas vispār ir ēdams? Sākotnēji ēdienu un tā pagatavošanas procesu visi piesardzīgi bildēja, tad sāka garšot. Vau! Kas par reakciju bija uzreiz! Cik garšīgi! - atskanēja no katra viesa vairākas reizes. Tās ir garšīgākās sēnes, ko es esmu ēdis jebkad, - teica Miltons. Arī pārējie ēda ar lielu baudu. Super! Es biju bez gala apmierināts. Izrādās - nevajag neko daudz - mūsu tālos viesus Latvijā var pārsteigt ar gaileņu mērci! Un, lai piedod Mārtiņš Rītiņš, dažreiz labs ēdiens sanāk ne tikai viņam, bet arī mums! :)


Ilgu mežos gaileņu ir ļoti daudz


Miltona pirmās gailenes viņa mūžā


... tālāk vēl lielākas!


Mežā bija ne tikai gailenes, bet arī bērzlapes ar meža bambalu (Anoplotrupes stercorosus)


Viss gaileņu mērces pagatavošanas process tika dokumentēts


Sākumā piesardzīgi un bez iedvesmas...


Pirms ēšanas Regans nobildē to, ko pirmo reizi ēdīs


Ēēē! Bet cik garšīgas!


Arī Ann gailenes garšoja lieliski


Mārtiņš Rītiņš pagaidām līdz Ilgām vēl nav ticis, bet, garšojot mūsu gaileņu mērci, noteikti teiktu: "Kas var būt labāks par šo?!"













Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru