piektdiena, 2020. gada 10. aprīlis

Vaboļpētnieka piedzīvojumi. Ievads

Dārgie draugi! 

Šajā emuārā es stāstīšu Jums par saviem piedzīvojumiem dažādās ekspedīcijās, izbraucienos dabā, biologu studentu lauku praksēs šeitpat, Latvijā un citur plašajā pasaulē. Dabas jeb zaļā biologa dzīve pēc definīcijas ir piedzīvojums! Ja darbs, ko tu dari tev patīk un ir pat tavs hobijs, tad ir ko stāstīt. Pētīt dabu - tas ir ļoti interesanti, bet pētīt vaboles - tas ir vēl interesantāk! Es būšu laimīgs, ja mani stāsti iedvesmos cilvēkus un ieinteresēs viņus pievērsties dabas, tai skaitā vaboļu, pētīšanai vai vienkārši vērošanai. Vaboles nav pretīgi radījumi ar sešām kājām un gariem taustekļiem. Vaboles ir fantastiskas, kosmiskas būtnes, kam ir visneiedomājamākās ķermeņa formas, krāsas, izmēri, pielāgošanās dzīvošanai un izdzīvošanai. Vaboles noteikti ir Jūsu ievērības cienīgi objekti. Vaboles var redzēt visur: vasarnīcā uz puķēm vai augļukokiem, pļavā uz zālēm, mežā un mežmalā uz krūmiem vai kokiem, ceļmalās zem akmeņiem vai liedaga smiltīs. Arī Jūsu mājā vai dzīvoklī noteikti dzīvo kāds ādgrauzis vai maizes ķirmis. Tāpēc bez gariem ievadiem uzreiz dosimies ceļojumā tik daudzveidīgajā un maz zināmajā vaboļu pasaulē! Droši rakstiet, komentējiet un jautājiet!

Īpaši gribu vērsties pie skolu absolventiem! Neatkarīgi no tā, vai Jūs mērķtiecīgi gribat kļūt par biologu vai Jūs interesē daba, bet vēl neesat izlēmuši, ko darīsiet nākotnē, droši nāciet studēt bioloģiju!

Bioloģija - tas ir interesanti! Bioloģijai ir nākotne! Arī pašlaik Jūs redzat, ka pandēmijas laikā gan biologi, gan mediķi strādā pie jaunu pošu izstrādes, meklē jaunas metodes, kā ierobežot vīrusu izplatību, kā stiprināt cilvēka imunitāti. Daudzi zinātnieki brīdina, ka šādas pandēmijas, iespējams, ir saistītas ar cilvēka pārmērīgo negatīvo ietekmi uz dabu. Arī piesauktās globālās klimata izmaiņas tiek saistītas ar to pašu. Tāpēc bioloģiskie pētījumi pasaulē tikai pieaugs. Arī tiem domātais finansējums ar katru gadu kļūs lielāks! Biologa darbs būs pieprasīts arvien vairāk! Un arī - apmaksāts! Latvijā bioloģiju var studēt gan pie mums, Daugavpils Universitātē (du.lv), gan arī Latvijas Universitātē (lu.lv). Gribat studēt interesanti, droši izvēlieties bioloģiju! Gribat pētīt Latvijas vai pasaules bioloģisko daudzveidību, nāciet pie mums uz Daugavpils Universitāti! Mēs specializējamies zaļajā jeb dabas bioloģijā. Tai skaitā arī vaboļpētniecībā. Jau studiju laikā Jūs varēsiet piedalīties dažādās ekspedīcijās. Bet ekspedīcijas - tie ir arī neaizmirstami piedzīvojumi un gandarījums!

Manu stāstu secinājums būs vienkāršs. Dariet dzīvē to, kas Jums patīk un ir sirdij tuvs! Tad Jūsu acīs būs dzirkstelīte un Jums veiksies vairāk! Klausiet savai sirdsbalsij, intuīcijai un ticiet sev! Veiksme būs! Svarīgi, lai dzīvē būtu mērķis un vēlme šo mērķi sasniegt! Jums noteikti kāds gribēs kaut ko ieteikt, pamācīt. Uzklausi, izvērtē ieteikumus, bet ieklausies savā sirdsbalsī! Ja tas Jums patīk, visdrīzāk, Jums viss izdosies, bet, ja tas nepatīk, labāk nesāciet mocīt sevi. Vienalga agrāk vai vēlāk Jūs darīsiet ko citu. Tāpēc, ja Jums patīk daba - nāciet studēt bioloģiju, ja nepatīk, dariet kaut ko citu! Bioloģija - tas ir interesanti! Vismaz šajā blogā es centīšos to parādīt!

Mans Facebook profils ir atrodams šeit: https://www.facebook.com/arvids.barsevskis/ Droši rakstiet man, stāstiet interesantus atgadījumus, uzdodiet jautājumus! Domājot par globālām lietām, svarīgi darīt dabai labu kaut mazumiņu katram pie sevis, savā dzīvoklī, ciemā vai pilsētā...

Foto un teksts: Arvīds Barševskis (c) 

#bioloģija #biologs #studētbioloģiju #du #daugavpilsuniversitāte #vaboles #pētītvaboles #Ilgas #koleopteroloģija



Vaboļpētnieka piedzīvojumi. Moricsalā


Nāc studēt bioloģiju Daugavpils Universitātē!



Vaboļpētnieka piedzīvojumi. Tadžikistānā


Vaboļpētnieka piedzīvojumi. Filipīnās, Mindanao salā


Vaboļpētnieka piedzīvojumi. Laboratorijā


Vaboļpētniekam vienmēr un visur līdzi jābūt fotokamerai


Darbs ar studentiem ir jautrs un foršs, īpaši, ja tev ir jēdzīgi studenti, kuri grib zināt pēc iespējas vairāk


Vaboļpētnieki draudzējas ar mūziķiem... kopā ar Guntaru Raču pie Daugavpils Universitātes


... kopā ar dziedātāju Katrīnu Binderi pie Riču ezera


... un arī ar dziedātāju Ainaru Bumbieri pie Ilgu pils




Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru