trešdiena, 2020. gada 15. aprīlis

Ilgas sauc!

“Ilgas. Viens mazizpostīts Latvijas stūrītis galējos Daugavpils rajona dienvidaustrumos. Mazais ērglis, lidodams virs Ilgu meža plašumiem, vēl redz nesagruvušu Ilgu pili, ceriņos ieslīgušu “Žurku māju”. Apaļajā dīķī vēl ūjina sarkanvēdera ugunskrupis, pa Melno eju šad tad aizlec meža sicista, bet mušķērāju būrī ielien kāds susurs. Arī mitrajās pļavās vēl zied zalkšu dzegužpuķe, Sibīrijas skalbe, jumstiņu gladiola. Šīs pļavas šogad vēl nav uzartas. Ilgas – tā ir satikšanās. Ar dabu, ar cilvēkiem, ar leģendām, vienam ar otru, visiem kopā… Ugunskuri Riču ezera krastā, viļņu šalkšana, saulrieti aiz violeti pelēkajiem ezera mežiem, kopīga klusēšana, skatoties ezera viļņos un ugunskura liesmās – tas ir Ilgu fenomens. Ilgas – tā ir atgriešanās. Ja tu esi redzējis Ilgas, tās tevi sauks vēl un vēl. Ar savu klusumu, sienāžu un lakstīgalu treļļiem, pļavu smaržām. Jūnija vakaros šeit var zemesvēzi dzirdēt un jāņtārpiņu redzēt. Taču, cik ilgi vēl stāvēs nesagruvusi Ilgu pils, apkārtējās viensētas? Cik ilgi vēl būs balta “Zaļās paradīzes” aura? Vai tā netiks samīdīta kā šogad Riču ezera krasti un gleznainā Pērkulu krauja? Cik ilgi vēl sanēs zaļās Ilgu pļavas? Vai Ilgu meži neaizbrauks pāri jūrai kā papīrmalka?” – tā es rakstīju par Ilgām 1992. gada novembrī.

Savukārt publicists, Latvijas Tautas frontes prezidents Dainis Īvāns par šo vietu teica: “Tāpat, kā atrazdamies Turaidas kalnā, Augšdaugavas ielejā, arī šai vietā ar vienu rokas mājienu es varu atbildēt uz jautājumu, kas man ir pasaule. Tā tur. Tāda kā še. Nē, te manas mīļākās ainavas sakārtojas hierarhijā. Dzimtā sēta – es. Daugavas ieleja – mēs. Ilgas – Zemeslode. Riču ezera ūdenī ieplūzdams, es viņu sajūtu un sajūtu sevi kā daļu pagaidām vēl zaļajā Izplatījumā Latvija.”

Ilgas zina gandrīz katrs Latvijas zaļais biologs un lielākā daļa bioloģijas skolotāju. Šeit notiek lauku prakse Daugavpils Universitātes bioloģijas studentiem un topošajiem pamatskolas un pirmsskolas skolotājiem. Ilgās atrodas Daugavpils Universitātes Vaboļpētniecības jeb Koleopteroloģijas centrs, kur savus studiju, bakalaura, maģistra un doktora darbus izstrādā topošie Latvijas vaboļpētnieki. Ilgās ir interesanti! Ilgās ir ļoti daudzveidīgi! Ilgās ir komfortabli un labi! Tie, kas vienreiz ir pabijuši Ilgās, šeit grib atgriezties vēl un vēl. Ilgu gaisotne, Ilgu aura, kopābūšana, Ilgu piedzīvojumi, Ilgu klusums - tas viss veido šīs vietas neatkārtojamo unikalitāti. Ilgās visu laiku kaut kas notiek. Ilgas pašas ir notikums. Ilgās sākas Latvija. Ilgas sauc! Arī Tevi, iespējamo Daugavpils Universitātes bioloģijas studentu! Nāc studēt bioloģiju Daugavpils Universitātē un arī Tev būs ekskluzīva iespēja darboties Ilgās!



Ilgas sauc!


Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru