svētdiena, 2020. gada 7. jūnijs

Vavlas apkārtnē

Vairākus gadus braucot vaboļu pētīšanas ekspedīcijās uz Kipru, vienmēr es apmetos vienā vietā - īstā kipriešu viesu namā nelielā ciematiņā Vavla, kas atrodas apmēram 40 kilometrus no Larnakas lidostas salas iekšienē kalnos. Lai gan oficiāli tie ir divi blakusesoši viesu nami, tos apsaimnieko viena ģimene. "Our House" saimnieko vecākā paaudze - kolorītais senjoru pāris Donna Maria un Georgs Pavlou, bet "Vavla Rustic Retriet" saimnieko jaunākā paaudze. Pateicoties Donna Maria viesmīlībai, viesiem tiek gatavotas individuālas brokastis. 

Kādu rītu Georgs kāpa kalnos, lai salasītu savvaļas sparģeļus, ko Donna Maria bija nodomājusi sacept mums brokastīs kopā ar tomātiem un omleti. Vispār par viņas brokastīm varētu veidot vairākus kulinārijas raidījumus. Gandrīz visi produkti nāk no viņu dārza. Tie ir svaigi, garšīgi un pilnīgi ekoloģiski. Dažus kilometrus no ciemata nelielas upītes virspalu terasē viņiem ir pat savs apelsīnu dārzs, kuru mēs vairākkārt apmeklējām. Kāda bauda ir noplūkt no apelsīnkoka svaigu apelsīnu, turpat to nomizot un apēst! Ah, ja Jūs zinātu, cik tie tur ir saldi un sulīgi! Veikalā tādus nevar nopirkt! 

Kādā no ekspedīcijām mēs kalnos atradām līdz šim neredzētas sēnes. Atgriezušies viesu namā, painteresējāmies pie saimniekiem, vai nezina, kas tās par sēnēm. Ieraudzījis bildēs sēni, Georga acis iemirdzējās! Kur Jūs tās redzējāt? Vai Jūs varat uzzīmēt shēmu, kā tās atrast? - nevarēja nomierināties Georgs. Kiprā ir tipisks Vidusjūras klimats, un sēnes tur neaug tā kā pie mums Latvijā. Tāpēc visas sēnes, kas aug savvaļā un nav šampinjoni, kipriešiem ir liela delikatese. Tā vieta, kur mēs bildējām sēnes, bija kādi četri kilometri aiz Vavlas. Georgs ņēma divriteni un pēc mūsu shēmas devās sēņu meklējumos. Atrada, salasīja, un Donna Maria vēlāk tās pagatavoja. Taču mēs to vairs nepagaršojām, jo jau bijām devušies uz lidostu.

Ja ārā ir +30 oC, tad tipiskajās kipriešu kaļķakmens mājās ir patīkami vēsi. Tur vienmēr var paslēpties no dienas vidus svelmes. Mazajā ciematiņā visu gadu dzīvo kādas piecdesmit ģimenes, bet vasarā iedzīvotāju skaits palielinās vairākas reizes, jo sabrauc tie, kas savus īpašumus izmanto kā vasaras mājas. Vavlas apkārtnes daba ir fantastiska. Ja no ciematiņa dodas augstāk kalnos, zeme ir pilnīgi balta. Augi aug īstā krītā. Rezultātā tur ir daudz specifisku kalcifīlu sugu, proti, tādu, kurām patīk augt gandrīz krītā. Ja dosies uz leju, kur tek vairākas nelielas upes un strauti, tur augsne ir brūna, pilnīgi kā mālaina ar pavisam citādāku augāju. Ja būsiet pavasarī - martā vai aprīlī, tur ziedēs ļoti daudz un dažādas orhidejas un sīpolaugi. Ja tik daudzveidīgs augājs, tad ne mazāk daudzveidīga ir arī turienes vaboļu fauna.

Kādu dienu mēs ar mūsu biologu studentu Aivaru devāmies vaboļu meklējumos uz krītainajām pļavām. Tur daudzviet pļavas ir uzartas, un tiek audzēta labība un zāle lopiem, daudz augļudārzu un īpaši daudz Kiprā ir bišu dravu. Būtu dīvaini, ja uz salas zemnieki neturētu bites - visapkārt ziedoši nektāraugi. Mana attieksme pret bitēm ir diezgan rezervēta, jo man ir alerģija pret to indi, tāpēc, lai izvairītos no kodieniem, es cenšos pēc iespējas mazāk komunicēt ar šiem dabā tik nozīmīgajiem kukaiņiem. Arī toreiz mums sanāca iet garām bišu dravai. Protams, no Vavlas bišu puses tas palika nepamanīts, un trīs vai četras bites metās man virsū. Nācās mukt! Bites izrādījās ļoti uzstājīgas un turpināja mūsu vajāšanu, lidodamas un dūkdamas ap galvu. Es mēģināju paslēpties aiz vientuļa koka. Nekā! Košie T-krekli bija redzami pa gabalu, un bites uzmācīgi turpināja mūsu vajāšanu. Tālumā redzējās neliels mežs. Nācās skriet uz turieni. Un tā pa kalnainu apvidu divus kilometrus, cīnoties ar bitēm, mēs skrējām uz mežu. Par laimi, tur mums izdevās paslēpties no uzbāzīgajām sekotājām un izvairīties no dzēlieniem. Ne vienmēr tā veicas. Varbūt šis pārbaudījums bija jāiziet, lai nonāktu fantastiski daudzveidīgā kalna nogāzē, kur uz čemurziešu ziediem bija īsta vaboļu paradīze un fantastiski skati uz četrdesmit kilometrus tālo Vidusjūru! 



"Our House" saimnieks Georgs Pavlou pie bērnībā stādīta vīnogulāja stumbra...



... un saimniece Donna Maria Pavlou pie plīts (gatavo man brokastis)



Un, ja Jūs zinātu, kādas limonādes gatavo Donna Maria...!



Anastasius mani atveda uz savu apelsīnu dārzu. Un atkal, ja Jūs zinātu, cik saldi apelsīni aug viņa dārzā!



Apelsīnu dārzā. Kad esmu Vavlā, vienmēr lūdzu Anastasius aizvest mani uz viņu ģimenes apelsīnu dārzu. Tur upes malā ir daudz interesatu vaboļu un vēl interesantāki ir gardie apelsīni



Vavlas apkārtnes kalni un ielejas



Vavlas ciematiņa mājas



Mūsu viesunama pagalms. Tipiska kipriešu māja



Vietām Vavlas apkārtnē augsne ir kā tīrs krīts



Jauns augļudārzs krītainajā augsnē Vavlas apkārtnē



Vavlas apkārtnes biotopi



Vietām augājs ir ļoti skrajš. Šajos biotopos ir sastopamas daudzas retas vaboļu sugas



Pa šo celiņu var aiziet līdz mūsu viesunamam. Vavla ir tipisks kipriešu ciemats Kipras iekšienes kalnos. Skaistā Kipra! Tur, kur nav tūristu pūļu. Tur, kur klusums un miers... Kā man patīk šāda pasaule!

























Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru