pirmdiena, 2020. gada 29. jūnijs

Putu taranēšana

Ejot gar mežmalām vai pa meža ceļu, ļoti bieži uz kārkliem un citiem kokiem var ieraudzīt baltas putas. Bērnībā es uzskatīju, ka tādā veidā koks spļaudās. Patiesībā šīs putas veido putu cikāžu nimfas savai aizsardzībai. Sākumā tās izdala īpašas vielas, kuras vēlāk saputo ar gaisa burbuļiem, un tad šajās aizsargputās putu cikāžu nimfas attīstās un barojas, sūcot augu sulas. Reti kurš zina, ka katrā putu pilienā ir viena vai vairākas putu cikādes nimfas. Var paņemt smilgas salmu un ar to izvilkt no putām kādu nimfu aplūkošanai.

Meklējot vaboles, es apstājos pie neliela blīgznas kociņa. Tas viss bija putās. No vabolēm uz lapām sēdēja daži lapgrauži un nenormāls daudzums to melno kāpuru. Vietām daži zari bija praktiski ar skeletētām lapām, t.i., kāpuri bija izēduši visu lapu mīkstumu, atstājot neskartas lapu dzīsliņas. Skeletētas lapas uz dzīva kociņa izskatās baisi - liekas, ka kokam piemetusies kāda kaite. Mans acu skatiens apstājās pie viena lielāka putu piliena. Pēkšņi kaut kas agrāk neredzēts - putās lielā ātrumā ietriecās kaut kas līdzīgs nelielai lapsenei, un tad tā izlidoja no putām, apsēdās uz blakus zariņa un sāka purināt galvu, un ar ķepām tīrīt spārnus no pielipušā putu šķidruma. Tāds iespaids bija, ka nemākulīgs šoferis pilnā ātrumā aizmiga pie stūres un pa mazliet slīpu trajektoriju ietriecās kokā. 

Vērojot notiekošo, man likās, ka šajā procesā kaut kas nebija riktīgi. Lapsenes ir meistarīgi lidotāji un nejaušības pēc putās neskries. Rūpīgāk skatoties uz lapseni, es pamanīju, ka tā bija sagrābusi putu cikādes nimfu un cieši to turēja. Tātad šī putu taranēšana nebija nejaušība! Tādā veidā šīs lapsenes ir iemanījušās iegūt barību saviem kāpuriem. Crabronidae dzimtas lapsenes tā darot. Ir virkne sugu, kas specializējusies uz cikāžu nimfu medībām. Tā, nu, dabā ir iekārtots - vieni maskējas, lai izdzīvotu, citi atkož pirmo viltību un pielāgojas to medībām! Arī - lai izdzīvotu!



Putu cikādes putas

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru