svētdiena, 2020. gada 14. jūnijs

Lauku prakse - tas ir interesanti!

Visi, kas ir mācījušies bioloģiju Daugavpils Universitātē, zina, ka visinterasantākais ir lauku prakse Ilgās, uz kurieni pirmā studiju gada noslēgumā uz vairākām nedēļām dodas pirmkursnieki. Ilgas ir viena no bioloģiski daudzveidīgākajām Latvijas vietām. Tikai Ilgās Latvijā var sastapt vairāk nekā simts sugas, kas nekur citur mūsu valstī pagaidām nav konstatētas. Ja paveicas, lauku prakses laikā topošie Daugavpils biologi ierauga meža susuru, meža sicistu, sarkanvēdera ugunskrupi, purva bruņurupuci... Un cik dažādu retu kukaiņu un augu sugu! Lauku praksēs vislabāk var izjust lauka biologa studentisko dzīvi. Kas tik tur nav piedzīvots! Īpaši romantiskas ir naktis pie ugunskura Riču ezera krastos ar kopīgām sarunām, kopīgu dziedāšanu un kopīgu klusēšanu, klausoties dabas skaņās un vērojot ugunskura dzirksteļošanu. Vismaz mani tas viss noteikti uzlādē. Neaizmirstamas ir arī Ilgu lauku prakšu nakts ekskursijas. Daudzi kilometri naktī pa Ilgu mežiem. Ja tu neesi gājis nakts ekskursijā, grūti saprast tās emocijas, ko var iegūt, tumsā ejot pa mežu. Putnu dziesmas, jāņtārpiņu gaismiņas, lūztoši kritušie koku zari zem kāda iztraucēta meža zvēra kājām un mežacūku rukšķēšana... To visu var piedzīvot nakts ekskursijā. Vairākkārt ir bijis tā, ka ejot tiek iztraucēts kāds turpat takas malā krūmā sēdošs putns, kurš, neko neredzēdams, uzlido kādam gājējam virsū. Protams, tai mirklī tas ir pēkšņs izbīlis, bet atmiņā tas paliek uz visu mūžu.

Ir gadījies, ka nakts ekskursijas laikā pats esmu apmaldījies "trīs priedēs". Ejot tumsā es vienmēr vados pēc substrāta zem kājām. Kad tu ej pa taku, tu jūti zem kājām stabilu pamatu, līdz ko solis malā, zeme paliek mīkstāka un tad jāsāk tumsā taustīties ar kājām, kur palicis stingrais takas pamats. Dažreiz nesanāk atrast, un tu sāc maldīties. Tādās reizēs svarīgi to neizrādīt, bet pārvērst to par atrakciju "iešana pa brikšņiem", jo Ilgās patiesībā nevar apmaldīties - gar meža masīvu, pa kuru mēs parasti ejam, no visām pusēm ir ceļš. Agri vai vēlu tu vienalga iziesi uz ceļa. 

Daugavpils Universitātes topošo biologu priekšrocība ir tas, ka lauku prakse notiek pilnīgā atrautībā no civilizācijas, vietā, kas ir puskilometra attālumā no valsts robežas, taču Ilgu pilī studentiem ir visas civilizācijas ekstras. Tas mūsējiem ļauj izbaudīt maksimāli mazskartu, neizmīdītu dabu, baudīt tās klusumu un cilvēku vietā uz meža ceļiem satikt meža zvērus! Tas topošajam biologam ir ļoti svarīgi! Tāpēc, ja Tev patīk daba un Tu gribi to iepazīt, droši nāc studēt bioloģiju uz Daugavpils Universitāti!



Studenti lauku prakses mācību ekskursijā Ilgu apkārtnē



Daugavpils Universitātes studiju un pētniecības centrs "Ilgas". Šeit notiek Daugavpils Universitātes bioloģijas studentu lauku prakses



Vaboļu pētījumi lauku prakses laikā



Lauku prakses laikā izdodas rokā paturēt ezerā noķertu vēzi



Cik interesantas radības tās vaboles!



Lauku prakses laikā var arī papozēt grupas bildei



Stāsts par entomoloģiskajā tīkliņā iepļautajām vabolēm



Naktstauriņu spīdināšana - neatņemama biologu lauku prakses sastāvdaļa



Prieks par pūkaino skaistuli



Ūdensvaboļu meklējumos



Biologam jāprot dažādas lauka pētījumu metodes



Nokusuši, bet turpina pētīt



Izliktas lamatas naktstauriņu pētīšanai



Bioloģes rokā var paņemt arī ķirzaku :)



Latvijas Dabas muzeja entomologs Nikolajs Savenkovs vienmēr stāsta ļoti interesanti



Pēc nodarbībām dabā. XX gadsimta deviņdesmitie...



Ne tikai studenti priecājas par vabolēm. Arī populārais dziedātājs Ainars Bumbieris










Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru