otrdiena, 2020. gada 23. jūnijs

"...es laikam iesprūdu tualetē!"

Mūsdienās reti kuru var pārsteigt ar elektroniskām tualetes durvīm. Nospied pogu, durvis atveras. Ienāc iekšā, nospied pogu, durvis nobloķējas, lai neviens tevi netraucētu. Gribi atbloķēt - nospied citu pogu... Taču divdesmitā gadsimta deviņdesmitajos gados vismaz Latvijā tādu tualešu durvju nebija. 

Kādā komandējumā uz Dāniju, kura laikā mēs iepazinām Dānijas pieredzi dabas skolu veidošanā, mēs iegājām vienā no turienes skolas tualetēm. Tualetē kā lidmašīnas pilota kabīnē - pogu vairāk kā sajēgas. Turklāt visas instrukcijas un paraksti pie pogām tikai dāņu valodā. Ieiešanai ārā viena poga. Tur viss skaidrs, bet kā durvis aizslēgt un pēc tam atvērt? Nu ko, pielietojot loģiku un meklējot atpazīstamus vārdus, kaut kā man sanāca aizbloķēt durvis. Arī ārā tiku - durvis automātiski atvērās. 

Pārējie kolēģi gaidīja, kā man veiksies ar līdz šim neredzētu elektronisku tualetes durvju savaldīšanu. Redzot, ka tualetes durvis atvērās un es tiku ārā, pārējie lūdza man apmācību kursu pareizā elektronisko durvju pogu spaidīšanā. Patiesībā, kā jau tas mēdz būt, jo sarežģītāka sistēma, jo vienkāršāk ar to strādāt. 

Vaboļpētnieki parasti ir ar labu humora izjūtu. Mēs varam izjokot viens otru, zinot, ka neviens neapvainosies. Protams, ir daži izņēmumi, bet ne no mūsējiem. Tāpēc arī šajā gadījumā mēs izdomājām drusku izjokot vienu mūsu kolēģi. Kad tas gribēja iet ārā no tualetes, mēs no ārpuses pieturējām durvis. Šis spiež durvju atbloķēšanas pogu, bet durvis automātiski neatveras. Klausāmies - viņš tā vairākas reizes ātrāk un ātrāk spiež to pogu, bet durvis kā neveras, tā neveras. Puiši! Es laikam iesprūdu tualetē! - atskanēja izmisusi kolēģa balss. Mēs sākām līdzjūtīgi teikt, lai sēž, ka meklēsim "glābšanas dienestu". Tad atlaidām durvis, un tās atvērās. 

Uzzinot, ka mēs tā izjokojām viņu, sākumā bija mazliet pikts, bet pēc tam solīja mums atspēlēties! Tagad mēs gaidām un zinam, ka agri vai vēlu, varbūt pat pēc gadiem četrdesmit, atmaksa par šo pāridarījumu sekos. Pat ja šis gadījums būs aizmirsts. Mēs taču vaboļpētnieki!



Tualetes mēdz būt dažādas. Arī ar elektroniski atveramām durvīm


Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru