otrdiena, 2020. gada 2. jūnijs

Čaihona pārsteigumi

Tējnīcas jeb čaihona daudzās austrumu valstīs ir kā lielas pilis, kur tu vari stundām sēdēt pie galdiņa vai uz speciāla matracīša - tapčana,  un nesteidzīgi dzert zaļo tēju, sarunāties ar kaimiņu, kolēģi vai vienkārši nepazīstamu cilvēku. Vienreiz, iebraukuši Tadžikistānas galvaspilsētā Dušanbe, mēs arī nolēmām pusdienlaiku pavadīt patīkamā čaihona gaisotnē, nedaudz uzēst un papļāpāt. Oficiantam pasūtījām tēju - vienu tējkannu uz pieciem, un vietējo ēdienu lagman. Tas ir ļoti savdabīgs kulinārijas šedevrs, kurā ir apvienots viss: zupa, otrais ēdiens un kompots. Turklāt ar labi daudz nūdelēm un ir fantastiski garšīgs! Tur daudz dārzeņu, buljons, jēra gaļa, mājās gatavota smalkās, garās strēmelēs sagriezta pasta un, kā rozīnīte vistiešākajā nozīmē - rozīnes un kaltētas aprikozes. Tas viss ir jāēd ar karoti.

Dīvaini, bet sākumā oficiants mums atnesa tieši šo ēdienu. Tā ēšana bija īsta eksekūcija. Paliela piālveidīga bļodiņa bija piekrauta ar kaudzi, bet buljons pieliets gandrīz līdz malām. Paņemt garos makaronus no pārpildītā trauka ar karoti bija gandrīz neiespējamā misija. Kamēr es sapratu, kā vajag makaronus aptīt ap karoti, lai tos varētu vismaz kaut kā paņemt, puse porcijas garšīgā ēdiena bija uz galda. Tas nekas! Viss nāk ar pieredzi. Nākamajā reizē šādu problēmu vairāk nebūs, taču toreiz šāda ēšana mums sagādāja daudz jautrības. 

Ēzdami lagman, nemaz nepamanījām, ka mūsu galdiņam tuvojās vairāki oficianti, nesdami piecas paprāvas tējkannas. Jūsu tēja! - teica viens no viņiem. Kā? Mēs taču pasūtījām vienu tējkannu uz pieciem! Tā ir pietiekami liela, lai mums visiem pietiktu. Izrādās, šeit tā nav pieņemts. Katrs čaihona apmeklētājs saņem savu tējkannu ar tēju. Un kur ir piālas, kurās saliet tēju? Oficiants nominstinājās, - Ziniet, mums pašlaik ļoti daudz apmeklētāju, un mūsu tehniskie darbinieki nespēj nomazgāt visus traukus. Vai Jūs nevarētu aiziet un paņemt piālas tur no tās trauku mazgājamās vannas?

Kas atlika? Devos pēc piālām. Milzīga metāliska vanna pilna ar piālām un gandrīz verdošs ūdens. Ar ko izvilkt piālas, lai neapplaucētu rokas? Uzmanīgi ar dakšu piepacēlu piālu virs ūdens un tad to satvēru ar diviem pirkstiem. Piālu zvejošana vannā ar verdošu ūdeni bija gana ilgstošs process, taču vēlāka tējas baudīšana pusdienu svelmē čaihona ēnā radīja īpašu labsajūtu!



Tadžiku ēdieni parasti tiek gatavoti lielā katlā - kazanā, uz uguns



Mūsu draugs Hols Ilgās kazanā ir pagatavojis lielisku tadžiku plovu! Tadžiku ēdieni ir garšīgi un sātīgi


Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru