piektdiena, 2020. gada 12. jūnijs

Bagobo Tagabawa

Bagobo Tabagawa ir sena vietējo iedzīvotāju cilts Mindanao salas dienvidos, Filipīnās, kas vairāku vaboļpētnieku ekspedīciju laikā ir kļuvusi par labiem mūsu draugiem. Ekspedīcijas tādās eksotiskās valstīs kā Filipīnas ļoti bieži notiek ciešos kontaktos ar vietējiem iedzīvotājiem. Lai izvietotu savas ekspedīciju nometnes vietējo cilšu apmetņu teritorijās un nekaitinātu viņu dievus, vairākas reizes mums ir nācies iziet viņu rituālus. Tā bija arī pirms pētījumiem Apo vulkāna un Talomo kalna nogāzēs. 

Cilts apmetnē pie Talomo kalna svinīgā rituālā par godu mums un arī tam, lai Dievi būtu labvēlīgi pret mums un vietējo cilti, mēs piedalījāmies gaiļa upurēšanas rituālā. Mums vajadzēja uzvilkt viņu tautiskos kreklus, dejot rituālu dejas un dzert speciālu dzērienu, kura sastāvā bija svēto augu novārījums un citas komponentes. Ar upurētā gaiļa asinīm tika slacīta zeme ap iespējamo mūsu apmetni, lai kalnu gari ir labvēlīgi pret mums. Tikai pēc rituāla iziešanas mēs drīkstējām Bagobo Tabagawa cilts zemē celt savas teltis un sākt pētījumus. Šajos rituālos parasti piedalās lielākā daļa konkrētās apmetnes iedzīvotāju, kuri ierodas ģērbušies košos tautas tērpos. Rituālu vadīja pats cilts vecākais.

Savukārt apmetnē pie Apo kalna arī par godu mums tika sarīkotas visas apmetnes dzīres. Galdā tika likti dažādi nacionālie ēdieni un, protams - daudz, daudz rīsu. Filipīniešu pamatēdiens ir rīsi, kas tiek ēsti praktiski pie visiem ēdieniem.

Pēc rituāliem sākas fotografēšanās. Divdesmit pirmais gadsimts ir manāmi skāris Bagobo Tabagawa cilti. Džinsu bikses, moderni T-krekli un, protams, mobilie telefoni, kuri tiek likti lietā pēc rituāla, bildējoties ar viesiem, tas ir - mums. Selfiji ar viesiem ļoti patīk vietējiem Bagobo Tabagawa cilts iedzīvotājiem. Īpaši jautra padarīšana ir viņu selfijs ar mani. Kopumā cilts iedzīvotāji ir neliela auguma. Apstājoties man blakus, labākajā gadījumā viņi man ir līdz padusei. Īpaši lielu prieku un jautrību sagādā skolas vecuma jauniešu vēlme iegūt selfiju ar milzi no Latvijas...



Es kopā ar Bagobo Tabagawa cilts meitenēm



Bagobo Tabagawa cilts rituāla dejas



Gaiļa upurēšana



Bagobo Tabagawa cilts rituāla dejas



Fotografēšanās ar viesiem vietējiem ir liels notikums



Kopā ar cilts meiteni



Kopā ar cilts vadoni



Par godu mums saklāti bagātīgi galdi




Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru