trešdiena, 2020. gada 10. jūnijs

Sievasmāti indēt

Tuvojās kārtējā Daugavpils Universitātes studentu lauku prakse Ilgās. Tajā gadā vienu studentu grupu vadīja Latvijas Dabas muzeja entomologs Nikolajs Savenkovs. Pirms došanās uz Ilgām ar Nikolaju sarunājām tikšanos universitātē. Nikolajs ir pedantisks cilvēks un vienmēr ierodas sarunātajā laikā. Es nebiju paspējis visus darbus izdarīt, tāpēc nedaudz kavējos. 

Ticis galā ar saviem nebeidzamajiem darbiem, es pievērsos Nikolajam. Izrunājām, ko darīsim prakses laikā un kas jānopērk veikalā mūsu pētniecisko ieceru realizēšanai. Nolēmām, ka uz prakses nedēļu parkā pie nogāztā, satrūdējušā dižozola stumbra izliksim logu lamatas. Prakses laikā katru dienu studenti varēs izņemt lamatās iekritušās vaboles, tās montēt un iespēju robežās mācīties noteikt. Būs arī divas gaismas lamatas - vienas pie Ilgām, otras pie apmēram pusotru kilometru attālās fermas, kur apkārtnē daudz sausu pļavu. Protams - ikdienas ekskursijas dabā un studentu patstāvīgais darbs individuālajos parauglaukumos. Pārtiku mēs bijām sapirkuši jau iepriekš, bet izrādījās, ka vajag nopirkt etiķa esenci logu lamatām un pudeli šnabja ievāktā materiāla fiksācijai. Pareizi būtu jālieto spirts, taču spirtā vaboles ļoti sacietē, un pēc tam tās praktiski nav iespējams izplākšņot, tāpēc mēs spirtu aizstājām ar šņabi. Materiāls tad ir vieglāk plākšņojams.  

Nu ko, pirms braukšanas uz Ilgām nolēmām ieiet pārtikas veikalā blakus universitātei. Iepirkumu grozā ielikām sešas pudeles etiķa esences (toreiz tā bija brīvi nopērkama veikalos) un pudeli lētākā šņabja. Pienākuši pie kases, visu izlikām uz lentes. Kasiere paskatījās uz mūsu pudelēm, nosmīnēja un, pagriezusies pret mums, teica, - Ko, brauksiet sievasmāti indēt?

Mēs ar Nikolaju sākām smieties un teicām, ka mums ir paveicies ar sievasmātēm, bet šoreiz visus nopirktos labumus lietosim kukaiņu fiksācijai. Tagad, kad pērkam etiķi komplektā ar šņabi, vienmēr esam gatavi šim jautājumam. Diemžēl vairāk neviens mums to nav jautājis. Laikam visiem nav tika laba humora izjūta kā tai pārdevējai mazajā pārtikas veikalā pie universitātes.



Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru