svētdiena, 2020. gada 19. jūlijs

Zemestauku salāti

Vaboļpētnieki bieži brauc ekspedīcijās kopā ar citas apakšnozares pārstāvošiem kolēģiem: botāniķiem, mikologiem, dendrologiem. Man ir samērā bieži sanācis braukt kopīgās ekspedīcijās ar mikologiem, no kuriem var ļoti daudz uzzināt par sēnēm, arī to lietošanu. Latvijas Dabas muzeja mikoloģe Inita Dāniele vispār ir staigājoša enciklopēdija. Par Latvijas sēnēm viņa, šķiet, zina visu. 

Inita savulaik mani iemācīja gatavot svaigu zemestauku salātus. Formas un augšanas īpatnību dēļ zemestaukus es saucu par erotisko sēni. No augsnē esošas olas pati sēne izšķiļas un izaug dažu stundu laikā. Visai savdabīgā izskata dēļ, sēne arī ieguvusi savu latīnisko nosaukumu Phallus. Turklāt savas nepatīkamās smirdēšanas dēļ sēni mežā var saost pa gabalu. Taču šī smirdoņa pievilina mušas. Tās salido ap sēnes galviņu un vēlāk iznēsā pa mežu sporas. Zemē esošās neplīsušās olas cilvēki izmanto tautas medicīnā, un tās var ēst svaigas, piemēram, salātu veidā.

Kādu pēcpusdienu lauku prakses laikā mežā pie Riču ezera mēs salasījām svaigas zemestauku olas. Inita apsolījās pagatavot mums zemestauku olu salātus. Salātu recepte ir pavisam vienkārša. Nomizo zemestauku olas un sagriež tās plānos gabaliņos. Zem baltās mizas olas masa ir recekļaina, bet pati galviņa kraukšķīga, balta un ar sūnu zaļiem fragmentiem, no kuriem vēlāk attīstīsies sēnes sporas. Sagrieztā masa nav apetīti rosinoša. Zemestauku masai jāpieber klāt smalki sagriezts sīpols, melnie pipari, sāls, nedaudz etiķa un eļļa. Initas pagatavotie salāti, teikšu godīgi, izskatījās pēc tādas puņķainas masas.

Nākamais solis bija salātu degustācija. Vajadzēja pielietot īpašas psiholoģiskas metodes, lai daži no klātesošajiem topošajiem biologiem to paņemtu mutē. Pēc individuāla koučinga, ilgāka vai īsāka, kopumā tauta nogaršoja zemestauku salātus, kuri, par spīti savam neapetītelīgajam izskatam, garšas ziņā bija visai interesanti un netradicionāli. Protams, degustācijas procedūru pavadīja mans stāstījums par erotiskiem sapņiem, kas nāk no erotiskajām sēnēm.

Topošajam biologam dzīvē ir jāpamēģina daudz kas tāds, ko citi ne vienmēr ņem mutē. Biologi ir īpaša tauta, tie nav fiziķi. :)



Zemes tauki



Plīsusi zemestauku ola. Dažu stundu laikā no tās izaugs fallam līdzīgs sēnes augļķermenis



Pārgriezta zemestauku ola



Apetītelīgie zemestauku salāti košā šķīvītī



Tiek mizotas zemestauku olas



Ilze degustē zemestauku olu salātus



Profesore Natālija Škute rokās tur erotisko sēni un ir priecīga par to



Veca zemestauku sēne


Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru