sestdiena, 2020. gada 18. jūlijs

Kad neveicas

Ekspedīcijā Filipīnās, Mindanao salas džungļos pētot vaboles, ir piedzīvoti visādi veiksmīgāki un mazāk veismīgi atgadījumi. Vienreiz džungļos takas malā ieraudzīju lielu papaijas koku ar dažiem gataviem augļiem. Mēģināju purināt koku. Nekas nekrita. Mums līdzi bija entomoloģiskais tīkliņš ar metrus trīs garu izvelkamu teleskopisko kātu. Džungļos tas ir ļoti noderīgs, piemēram, lai papurinātu koku ziedus, kuri parasti čum un mudž no vabolēm. Nolēmu pamēģināt gatavo augli noraut ar tīkliņa palīdzību. Knapi sasniegt varēja, tāpēc cerība bija. Apkārt gatavajam auglim ķekarā bija vairāki zaļi, negatavi, un tie stingri turējās pie koka. Purinot ķekaru, tīkliņš aizķērās aiz zara un, lai to dabūtu, vajadzēja pielietot spēku. Raujot tīkliņu, tajā beidzot iekrita gatavais auglis, taču diemžēl tīkliņa rāmis metinājuma vietā bija nolūzis. Tā bija neveiksme. Šis tīkliņš pētījumos bija ļoti noderīgs.

Par laimi, līdzi bija paņemti vairāki rezerves rāmji. Bojāto nomainīju pret jaunu, un pētījumus atkal varēja turpināt, taču manu vēlmi tikt pie gardās papaijas augļa turpmāk apkaroju pašā saknē. Ekspedīcija tikai sākusies un vairāk augļa dēļ nevarēja atļauties upurēt tīkliņu rāmjus.

Arī ar tik grūti dabūto augli viss nebija kārtībā. No otras puses to bija izknābājuši putni. Tiem arī garšo tropiskie gardumi. Neskatoties uz to, veselo pusi es noēdu. Papaijas ir vieni no maniem mīļākajiem tropiskajiem augļiem un palaist garām izdevību apēst tikko no koka plūktu super gardu augli es nevarēju...



Šajā papaijas kokā es ieraudzīju to saldo augli, kura dēļ salūza entomoloģiskais tīkliņš


Pagaidām ar šo tīkliņu vēl var ķert vaboles


Nu, tīkliņš ir manās rokās. Fonā kokospalmās gatavojas buko jeb kokosrieksti


Filipīnu džungļos ir daudz dārzu bēgļu. Arī šie kafijkoki


Kad neveicas, uz rokas jāpalaiž kāds skaistāks kukainis kā, piemēram, šī vairogblakts un jāpapriecājas par to

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru