otrdiena, 2020. gada 1. septembris

Spoki un celtnieki Ilgās

2012. gads. Pilnā sparā notiek Ilgu pils renovācija. Palikušas tikai ārsienas, kas savā starpā sasaitētas ar metāla trosēm. Būvdarbus veic neliela Rīgas būvkompānija Arco Construction. Tā kā viņiem Ilgas bija pirmais būvobjekts Austrumlatvijā, celtnieki strādāja godprātīgi. Taču bija viens "bet"...

Ik pa laikam būvdarbu vietā notika nesaprotamas vai pat mistiskas lietas. Kādu dienu celtnieki bija saslējuši sastatnes. Darbus uz tām bija paredzēts sākt nākamajā dienā. Liekot sastatnes, viss tika izdarīts kā parasti, taču... Ierodoties no rīta objektā, celtnieki ieraudzīja, ka sastatnes pašas no sevis bija sabrukušas. Kā tas iespējams? Arī sargs un video novērojumi liecināja, ka objektā pa nakti nav bijis neviens cilvēks, vēl jo vairāk- svešs. Kā varēja sabrukt sastatnes pašas no sevis, to neviens nevarēja izskaidrot. Būvdarbu vadītāja bijīgi noteica: Laikam spoki dusmojas, ka pilī mēs atstājām tikai sienas...

Citā dienā līdzīgs gadījums notika arī ar metāla kāpnēm, kuras bija atslietas pret sienu. Celtnieku klātbūtnē kāpnes nogāzās pašas no sevis. Tādā leņķī atslietām kāpnēm nevajadzēja gāzties. Atkal visi bija neizpratnē.

Būvdarbu vadītāja stāstīja, ka naktīs strādājošie celtnieki bieži dzirdēja neizprotamas skaņas. Tāpat kā studenti viņi bija dzirdējuši, ka aiz sienas kāds staigāja lieliem, smagiem soļiem. Ienākot blakustelpā, celtnieki neredzēja nevienu dzīvu dvēseli.

Vecās Ilgas pirms renovācijas bija spoku pilnas. :) Studenti bieži dzirdēja un redzēja visādas neizskaidrojamas lietas: lielus soļus telpā, kur nav neviena, mazo, balto miglas mākonītim līdzīgo parādību pils koridoros un lielo, balto, parasti gultas palaga izskatā ietērpto radību pils parkā vai kādā no āra tualetēm. :) Kas tik daudzajos gados nav piedzīvots Ilgās! To pastāstot, es nomierināju būvdarbu vadītāju. Viņa saprata, ka studentiem ar spokiem Ilgās bija gājis trakāk nekā viņiem. Vēl lielākam mierinājumam es pateicu, ka Ilgu spoki vienmēr ir bijuši labi. Lielākais nedarbs, ko tie darīja, bija vienkārša cilvēku sabaidīšana.

Tagad renovētajā Ilgu pilī ir mūsu vaboļpētniecības centrs. Vaboļpētnieki lieliski sadzīvo ar spokiem, kas Ilgās palikuši pēc renovācijas. Radniecīgas dvēseles laikam... :)


Ilgu renovācija. Spāru svētki


Ilgu renovācija. Sastatnes ap pili


Ilgu pils renovācija. Bēniņi, kādreizējā spoku vieta


Ilgu pils renovācija no priekšpuses


Pils renovācija. Skats no kolonnu puses


Renovācija turpinās...


Pils renovācija turpinās


Celtnieku dāvana spāru svētkos: āķis, uz kura savulaik it kā pakārās pils pārvaldnieka meita Ilga

Spāru svētku vainags svinīgi dosies uz spārēm...















Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru