sestdiena, 2020. gada 5. septembris

Mazliet pozitīvā

Pēc neilgas darbošanās Ilgās uz īsu brīdi vakarā piebraucu pie Riču ezera paskatīties un nobildēt saulrietu. Kopumā debesis bija apmākušās, un vakars neviesa lielas cerības ieraudzīt kaut ko skaistu. Piebraucis pie Riču ezera, tālumā ieraudzīju oranžu saulrieta līniju. Dažu minūšu laikā mākoņi pie horizonta kā uz pasūtījumu pavērās un parādījās oranža saule, kas Riču ezera ūdenī uzreiz izveidoja saules ceļu. Rudenīgie ūdens un debesu toņi bija gana iespaidīgi, lai kārtējo reizi papriecātos par dabas skaistumu.

Nedaudz pabildējis, pa mazajiem meža ceļiem devos Silenes virzienā. Pa ceļam šur tur ieraugot pa kādai gailenei, piestāju, lai tās savāktu. Sēņu kopumā bija maz. Vienā sausā uzkalniņā ieraudzīju vientuļo bišu koloniju ar smiltīs saraktajām aliņām. Pie Riču ezera bija daudz skudrulauvu kāpuru veidoto krāterīšu. Šur tur ceļa malā slējās stalti skudru pūžņi, kas ir ne tikai unikāli arhitektūras objekti, bet pilnīgi vesela civilizācija. Lai cik gudri būtu cilvēki un viņu radītie datori, taču viņi nekad nespēs nomodelēt un uzbūvēt tādu skudru pūzni, kāds tas ir dabā, kurš pēc tam pēc dažām nedēļām nesapelētu... Bet skudras to izdara!

Skaists vakars. Braucu un jūsmoju par katru ieraudzīto, kaut cik neparasto dabas objektu. Pēkšņi divu meža ceļu krustojumā pamanīju stāvošu robežsargu ekipāžu. No mašīnas izkāpa meitene robežsargu formā un mani apturēja, lai pārbaudītu dokumentus. Kā nekā - pierobežas zona. Sākumā paskatījās mašīnas tehniskās apskates uzlīmi, tad dokumentus, laipni pajautāja, vai ir apdrošināšanas polise, apjautājās, kāpēc es braucu pa tādiem brikšņiem. Es parādīju salasītās sēnes. Mēs sasmaidījāmies. Novēlēja man laimīgu ceļu, jauku vakaru un ļāva braukt tālāk. Laipna, smaidīga, simpātiska, pieklājīga... Cik maz vajag! Izrādās, pat cilvēcīga dokumentu pārbaude var uzlabot garastāvokli. Aizvēris logu un atvadījies no pārbaudītājas, labā noskaņojumā braucu tālāk. Super! Komplimenti Silenes robežsargiem! Ieraugot robežsargus ar zizli rokā uz kāda no Ilgu meža ceļiem, prieks apstāties! Elementāri sīkumi, kas vairo pozitīvo...


Tā vakara saulriets Riču ezerā


Skaistais Riču ezers


Riču ezera saulrietos ir īpaša noskaņa


Pēc saulrieta laiks drusku pasēņot. Krēslas laikā arī var atrast sēnes













Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru